Kun on tullut autetuksi, on ilo saada auttaa

Tulin perheeni kanssa Helsingin ensikodin asiakkaaksi noin viisi ja puoli vuotta sitten. Sain silloin tutustua ensikodin kirpputorin toimintaan asiakkaan roolissa. Ensikäynneiltä mieleeni ovat painuneet muistikuvat huokeista hinnoista, hyvistä löydöistä ja ihanista, ystävällisistä vapaaehtoistyöntekijöistä. Kun ensikodilta lähtömme jälkeen kuulin, että kirpputorille haettiin uusia vapaaehtoisia, halusin heti mukaan toimintaan.

Säännöllisestä kirpputoripäivästä on tullut ainakin minulle ja ehkä joillekin muillekin asiakkaille tapahtuma, josta ei halua jäädä paitsi. Kirpparilla tapaa tuttuja, joita ei muissa kuvioissa näe. Samalla vaihdellaan kuulumisia, jaetaan niin iloja kuin surujakin, ihmetellään lasten kasvamista ja kertaillaan mukavia muistoja. Niin ensikodissa muodostuneet tärkeät ystävyyssuhteet voivat säilyä.

Kirpputorilla autan siellä käyviä äitejä lasten vahtimisessa. Olen iloinen voidessani suoda heille mahdollisuuden katsella vaatteita rauhassa. Samalla saan itse ihastella pienempää väkeä oman lapsen kasvettua jo melkein kouluikäiseksi. Iloitsen myös hyvistä löydöistä, joita kirpputorilla käyvät tekevät, sillä tiedän miten tiukoilla lapsiperheen talous voi toisinaan olla.

Mieleeni painuivat muistikuvat huokeista hinnoista, hyvistä löydöistä ja ihanista, ystävällisistä vapaaehtoisista.

Kun saamme kirppisvapaaehtoisten kanssa lajiteltua ja järjestettyä ison määrän tavaraa, tulee työmme tulos konkreettisesti näkyväksi. Silloin tunnen olevani osa hyvin aikaansaavaa porukkaa. Vaatteita lajitellessa tulee myös mietittyä, minne kaikki vaatteet ja lelut mahtavat päätyä. Toivon niiden saavan aikaan lämpöä, toivoa ja hyvää mieltä.

Nyt asiakassuhteeni ensikotiin on päättynyt jo hyvän aikaa sitten ja elämässäni puhaltavat uudet tuulet. Muistelen kuitenkin lämmöllä ja kiitollisuudella niitä eväitä, joita perheemme ensikodilta sai. Haluan kantaa pienen korteni kekoon tukea tarvitsevien perheiden auttamiseksi. Jos se onnistuu vaatteita lajittelemalla ja antamalla pienen hetken aikaa, olen hyvin iloinen.