missio

HYVÄ ALKU
ELÄMÄLLE.
HELSINGIN
ENSIKOTI

Ensikodin ruokapöydässä

Me

Uskomme, että jokaisella on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä vanhemmuudessaan. Tuen avulla vanhemmuus voi vahvistua vaikeistakin lähtökohdista niin, että vanhempi kykenee huolehtimaan lapsestaan itse tai turvallisena etävanhempana. Vahvistamalla vanhemmuutta rakennamme lapselle kestävää perustaa elämälleen.

 

Helsingin ensikoti eilen ja tänään

Helsingin ensikotiyhdistys perustettiin vuonna 1936 turvaamaan avioliiton ulkopuolella syntyvien lasten oikeus kasvuun vanhemman kanssa. Kesällä 1942 ovensa avannut Helsingin ensikoti rakennettiin turvapaikaksi äideille ja lapsille. Tänään Helsingin ensikotiyhdistys on vauvaperhetyön edelläkävijä, joka tuottaa suuren osan tiivistä tukea tarvitsevien vauvaperheiden palveluista pääkaupunkiseudulla.

Palvelumme ovat vuosikymmenten pitkäjänteisen kehittämistyön tulos. Korkea ammattitaito yhdistettynä tiiviiseen yhteistyöhön kuntien lastensuojelun ja perheen muun verkoston kanssa takaa perheelle Helsingin ensikodin eri yksiköissä parhaan mahdollisen avun. Moniammatillisissa tiimeissämme työskentelee yhteensä noin 60 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Lisäkoulutuksissa painotamme Theraplay-osaamista ja traumatyön näkökulmaa.

 

Yhdistyksen talous ja yhteistyökumppanit

Helsingin ensikotiyhdistys on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen kansalaisjärjestö. Yhdistyksen toiminta rahoitetaan kuntien asiakasmaksuilla, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) ja valtion avustuksilla, kuntien järjestöavustuksilla sekä yksityishenkilöiden ja yhteisöjen tekemillä lahjoituksilla.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella tuotetaan vauvaperheiden päiväryhmä- ja avopalveluita ja päihteitä käyttävien perheiden avopalveluita. Yksityishenkilöiden ja yhteisöjen tekemien lahjoitusten avulla olemme voineet lisätä ensikodin vauvojen hyvinvointia, järjestää asiakasperheille sosiaalista kuntoutusta, tarjota stipendejä ammattiin opiskeleville entisille asiakkaille, parantaa toimitilojemme viihtyisyyttä ja dokumentoida historiaamme.

Vuosien varrella toimintaamme ovat tukeneet lukuisten yksityishenkilöiden lisäksi muun muassa Eileen Starckjohann ja Thelma Starckjohann-Bruun säätiö, Centura ry, Blue & White Lions Club ja Lions Club Vallila sekä Suomen Punainen Risti. Lämmin kiitos kaikille toimintaamme tukeneille!

Alla olevasta linkistä voit katsoa Ylen Elävän arkiston lyhytelokuvan Ensikoti - taistelu häpeää vastaan. Lyhytelokuva kertoo ensikotien alkuvaiheista joista ensimmäinen perustettiin Helsinkiin. Elokuva avautuu erilliseen selainikkunaan.

Ensikoti - taistelu häpeää vastaan