Parempi päihteittä mutsi, osa 1

Asenne ratkaisee

“Raskaustesti näyttää positiivista tulosta, olo on hämmentynyt. Viini ja olut maistuu ja sitä on kulutkin reippaasti ja vuosia. Kukahan mahtaa olla edes tämän isä? Mitä mä teen, ei mulla ole rahaa. En halua olla alkoholisti, niin kuin mutsi oli...”

Suomessa syntyy arvioiden mukaan vuosittain 600-3000 vauvaa, jotka ovat vaurioituneet äidin päihteiden käytön vuoksi, joten kuntouksella on väliä.

Ensi- ja turvakotien liiton valtakunnallinen Pidä kiinni® -hoitojärjestelmä tarjoaa asiantuntevaa kuntoutusta päihteettömyyteen ja vanhemmuuteen. Kuka sitä kuntoutusta tarvitsee ja miten sinne pääsee?

Äitiys- ja lastenneuvolan palveluita käyttää suurin osa raskaana olevista naisista ja lapsiperheistä. Päihteetön raskaus on mahdollisuus tarjoa lapselle terve kasvunpohja. Näen, että neuvolan terveydenhoitajat ovat avain asemassa, tunnistamassa näitä vanhempia ja perheitä, jotka tarvitsevat kuntoutusta ja erityistä tukea vanhemmuuteen. Terveydenhoitaja tukee vanhempaa päihteettömyyteen ja ohjaa vanhempaa kuntoutuspalvelujen piiriin.

Päihteiden käyttö raskaana ollessa ja lapsiperheessä herättää erilaisia tunteita ja asenteita, myös ammattilaisten kohdalla. Mielestäni jokaisen äitiys- ja lastenneuvola terveydenhoitajan tulisi pohtia omia asenteitaan päihteitä käyttävää raskaana olevaan ja vanhempaa kohtaan. Päihteiden käyttäjä on muutakin kuin pelkkä päihteiden käyttäjä. Hän on tuleva vanhempi tai on jo vanhempi. Hän on äiti, hän on isä. Pidä kiinni -hoitojärjestelmä tukee vanhemmuutta ja päihteettömyyttä.

Päihdeongelmaiset raskaana olevat äidit ja vauvaperheet ovat riskiryhmä, joissa ongelmat ovat usein kasaantuneet vuosien mittaan. Monilla päihdeongelmat ja syrjäytyminen ovat yli sukupolvien siirtyviä ongelmia. Terveydenhoitajalta vaaditaan laajaa osaamista ja tietoa, että hän tunnistaa päihteitä käyttävän ja osaa ohjata hänet palveluiden piiriin. Terveydenhoitajan tulee osata kertoa asiakkaalle, mitä haittoja päihteet aiheuttavat sikiölle, ilman että hän syyllistää asiakastaan. Luottamuksen synty asiakkaan ja terveydenhoitajan välillä on ensisijaisen tärkeää. Ensikohtaaminen antaa suunnan asiakassuhteelle. Terveydenhoitaja ole rohkea, kohtaa avoimesti ja kysy päihteiden käytöstä asiakkaaltasi. Sinun asenne voi ratkaista paljon.

 

Heidi Luuppala

 

Heidi Luuppala

Kirjoittaja on tuleva terveydenhoitaja, lähihoitaja, lasten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta puhuja, äiti.