uutiset

HYVÄ ALKU
ELÄMÄLLE.
HELSINGIN
ENSIKOTI

Tuomas Kurttila aloitti toiminnanjohtajana

Ensimmäinen viikko takana

Syyskuun käynnistyttyä uusi toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila (41) saapui Ensi-Kodin tielle. Tuomas oli kesän aikana hakenut tosin jo luettavaa ja vieraillut Oulunkylänkin ensikodissa.

– Kesällä oli hyvää aikaa tutustua toimintaamme ja historiaamme. On tärkeää tunnistaa se pitkä kaari, jonka osa me tämän päivän toimijat olemme, Kurttila pohtii.

Kysyessämme, miten ensimmäinen viikko sujui Kurttila vastaa innostuksella. Historiallinen yksityiskohtana mainittakoon, että Tuomas on ensikodin historian ensimmäinen mies toiminnanjohtajana.

– Tämä on osaajien yhteisö, jossa ammattilaiset toimivat vahvoista arvoista ja auttamisen eetoksesta käsin. Vauva ja hänen perheensä ovat työmme sydän. Johdon tehtävä, ja sen osana toiminnanjohtajan tehtävänä, on tukea ammattilaistemme työtä. Ehkä tämän ajan erityisenä vaateliaisuutena on, miten tämä osaaminen saadaan vahvasti kuntien ja muiden rahoittajien tietoisuuteen. Eräs psykiatri viime viikolla totesi minulle, ettei voinut kuvitellakaan, että tällaista osaamista Suomesta löytyy. Mehän teemme tämän tiettäväksi koko yhteiskunnalle!

Tuomas Kurttila on toiminut monissa tehtävissä järjestöissä ja valtiolla ennen tuloaan toiminnanjohtajaksi Helsingin ensikotiin. Vuodet 2003-2010 hän toimi muun muassa valtionavustusvalmistelussa sekä lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisessä opetusministeriössä, vuodet 2010-2014 Suomen Vanhempainliitto ry:n toiminnanjohtajana sekä viimeisimpänä viisivuotiskauden Suomen lapsiasiavaltuutettuna. Tuomas on ollut muun muassa Aseman Lapset ry:n puheenjohtajana, Väestöliiton varapuheenjohtajana ja Soste ry:n hallituksessa. Millainen on hänen käsityksensä ensikodin toimintaympäristöstä?

– On tunnistettava ihmisen perustarpeet. Niissä on enemmän pysyvyyttä kuin jatkuvaa muutosta. Ensikodin alkuaikojen tunnuslause ”Taistelemme häpeää vastaan” on monella tapaa ajankohtainen tänäänkin. Meidän erityinen vahvuusalue on vauvaperhetyö, mikä sekin on pitkässä jatkumossa ensikodin toiminnassa. Se, mikä muuttuu, on toimintaympäristö. Esimerkiksi kuntien hankintatoiminnan muutokset ja samaan aikaan halumme tehdä maltilla pitkäjänteisesti työtä perheen kanssa on joskus vaativaa sovittaa yhteen. Näin kauniisti sanottuna. Tässäkin oleelliseksi nousee, että me omalla työllämme osoitamme työmme vaikutuksia ja vaikuttavuutta. Ja että iloitsemme työmme onnistumisesta, näemme ne, Kurttila summaa.

Tuomas Kurttila asuu perheineen Arabianrannassa. Kotiarjessa heti ovelta tervehtivät Hertta- ja Olga-koirat, jotka Tuomaksen mukaan saattavat hyvinkin käydä ensikodissa ilahduttamassa asiakkaita ja henkilökuntaan. Olga-terrierin käytös tosin näyttää pohdituttavan. Perheessä on kolme lasta, ja kuopiolaisen vaimonsa Tuomas tapasi opintojen aikana vuosituhannen alussa. Perheen siirtolapuutarhamökki on Kumpulassa, jossa Tuomas kertoo lukeneensa vinon pinon ensikodin materiaalia menneenä kesänä.

Ensimmäinen työviikko on pian päätöksessä. Mutta huomenna lauantaina Tuomas on vielä menossa Vallilan ensikodin yövuoroon mukaan. Vauvat vetävät toiminnanjohtajaa puoleensa. 

 

Tuomas ja kikka2

Kikka Manninen on perehdyttänyt Tuomasta työhön ja tehtävään. Kikka on tehtävässään vielä lokakuun loppuun, joten perehdytyskin ensikodissa hoidetaan ensiluokkaisesti.